تاثیر آبیاری با پسباب بر برخی ویژگی های چمن ژاپنی دربافت های مختلف خاک
تاثیر آبیاری با پسباب بر برخی ویژگی های چمن ژاپنی دربافت های مختلف خاک
تاثیر آبیاری با پسباب بر برخی ویژگی های چمن ژاپنی دربافت های مختلف خاک
نویسنده: فاطمه سروش*، سید فرهاد موسوی**، خورشید رزمجو***، جهانگیر عابدی کوپایی**** و بهروز مصطفی زاده**
چکیده
کلمات کلیدی: آبیاری، فاضلاب تصفیه شده، چمن، بافت خاک
مقدمه
چمن گیاهی است که به مقدار زیاد به فسفر، پتاسیم و نیتروژن نیاز دارد و این نیاز را می تواند از پساب تامین نماید. همچنین عناصر ریزمغذی مورد نیاز چمن به مقدار کافی در پساب موجود است و نیز چمن اثرات زیان آور پساب را به خوبی تحمل می کند (5، 7). تحقیقات صفری سنجانی و حاج رسولیها (2) نشان داد که آبیاری با پساب توانسته است خاک های شور و سدیمی را به یک خاک مناسب برای کشاورزی تبدیل کند واینکار باعث افزایش چشمگیر مواد آلی، نیتروژن کل و فسفر قابل جذب لایه صفر تا 40 سانتی متری خاک شده است که این مواد می توانند مورد استفاده گیاهان کشت شده قرار گیرند.
تحقیقات پیشین نشان داده است که استفاده از پساب، ویژگی های (رنگ، تراکم، ارتفاع و ماده خشک) چمن را تحت تاثیر قرار می دهد. افزایش پساب در آب آبیاری باعث بهبود استقرار و سرعت بخشیدن به رشد می شود و پوشش چمنی را نسبت به تیمار شاهد که نیتروژن دریافت نکرده است افزایش می دهد (10). مرترام (12) بیان نمود که چمن های فستوکا و اگروتیس در ابتدای کاربرد فاضلاب خانگی به طور قابل ملاحظه ای تیره تر از آنهایی بودند که با آب معمولی آبیاری شدند، به هر حال در انتهای بررسی چمن ها علائم سوختگی جوانه را به علت شورتر بودن فاضلاب نسبت به آب معمولی نشان دادند. در این تحقیق، ارتفاع و عملکرد (بیومس) چمن های آبیاری شده با فاضلاب افزایش معنی دار داشت. همچنین کویین وهمکاران (14) نشان دادند که کاهش ناچیز کیفیت چمن با آبیاری با پساب منطبق بر افزایش شوری خاک بوده است. به علاوه توماس و همکاران (15) گزارش کردند که پساب به طور قابل ملاحظه ای سبب افزایش هدایت الکتریکی خاک می شود لیکن این افزایش، اثر معکوسی بر کیفیت چمن های Tifway (برموداگراس) و Jamur (چمن ژاپنی) ندارد. کاربرد پساب برای دیگر گیاهان فضای سبز نیز مورد بررسی قرار گرفته است. کوئین و همکاران (13) مشاهده کردند که آبیاری درخت Pinus ponderosa با پساب، ده برابر آب سطحی علائم سوختگی برگ را افزایش داد. تجزیه برگها انباشته شدن سدیم، کلر و بُر را در برگهای درختان آبیاری شده با پساب نشان داد.
ترکیب شیمیایی و بیولوژیک پساب فاضلاب برای آبیاری چمن وفضای سبز بسیار مهم است. در اغلب موارد پسابی که فرایند تصفیه پیشرفته یا ثانویه را پشت سر گذاشته، برای آبیاری چمن مناسب است (9). مشکل سمیت زمانی پیش می آید که عناصر به میزان زیادی در چمن و دیگر گیاهان انباشته شوند. شدت خسارت وارده شده توسط عناصر سمی بستگی به عواملی مثل مرحله رشد گیاه، غلظت عناصر سمی و شرایط فیزیکی و شیمیایی خاک دارد. چمن ها اگر مرتباً چیده شوند، نسبت به سایر گیاهان تحمل بیشتری نسبت به انباشتگی عناصر در بافت های گیاهی دارند (4، 9). ستاری و همکاران (1) در تحقیق اثر ترکیبات خاک (درصدهای مختلف خاک زراعی، کود دامی و شن) و رژیم های آبیاری بر رشد چمن اسپورت در اصفهان به این نتیجه رسیدند نوع خاک به غیر از رنگ، سایر صفات مورد مطالعه مانند ارتفاع، عرض برگ، طول برگ ومیزان وزن تر و خشک چمن را به طور معنی داری تحت تاثیر قرار داد.
چمن های ژاپنی (زوشیاگراس ها) گرمسیری بوده و بافت برگی بسیار ظریف تا بسیار پهن و رنگ سبز نسبتاً روشن دارند که تراکم پاخوری آنها بسیار خوب است. در تابستان به نگهداری ویژه و کوددهی نیاز دارند، اما میزان کود مورد نیاز آنها کمتر از سایر چمن هاست. کود زیاد و خارج از فصل باعث کاهش تعداد ریشه ها، افزایش بیماری ها و رشد ساقه ها می گردد (6).و این چمن ها تغییرات بالای درجه حرارت را به خوبی تحمل کرده ولی در تابستان به خواب می روند (4).
چمن Zoysia japonica دارای برگ نسبتاً پهن می باشد و به وسیله ریزوم، استولن و بذر تکثیر می شود. در مقابل دمای کم مقاوم است و در خاکهای فقیر رشد می کند، ولی برای کیفیت خوب احتیاج به کوددهی دارد. چمن Zoysia matrella بافت برگی باریک داشته و تراکم خوبی را ایجاد می کند. علاوه بر آن، این چمن احتیاج به نگهداری کمی دارد و بسیار مقاوم نسبت به پاخوری است (8).
با توجه به سطح وسیع چمن کاری در شهر اصفهان، امکان استفاده از پساب تصفیه شده تصفیه خانه شاهین شهر برای آبیاری فضای سبز در سراسر سال، تامین نیاز چمن به نیتروژن به جای کودهای متداول و از طرفی جلوگیری از آلودگی آب های زیرزمینی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف این تحقیق، بررسی تاثیر آبیاری با درصدهای مختلف پساب بر ویژگی های ارقام چمن ژاپنی (Zoysia spp.) در بافت های مختلف خاک بود.
مواد و روش ها
برای انجام آزمایش، خاک مزرعه لورک (مزرعه آموزشی دانشگاه صنعتی اصفهان) که دارای درصد بالایی از رس است و ترکیب آن با مقداری شن برای تهیه بافت های لوم ولوم شنی، استفاد شد. هر سه خاک قبل از شروع آزمایش با 10% کود دامی مخلوط شدند. پس از کشت چمن برای افزایش رشد و یکنواختی تراکم چمن به هر گلدان حدود 5/0 گرم کود اوره داده شد و سپس تا انتهای آزمایش هیچ گونه کود دیگری به گلدان ها افزوده نشد. جدول 2 ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک لوم رسی را در شروع آزمایش نشان می دهد.
این تحقیق به صورت یک آزمایش فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد که در آن فاکتور اول میزان پساب (شامل پنج سطح: 100% آب، 25% پساب و 75% آب، 50% پساب و 50% آب، 75% پساب و 25% آب و 100% پساب)، فاکتور دوم بافت خاک (لوم شنی، لوم و لوم رسی) و فاکتور سوم ارقام چمن (واریته های DALZM1، DALZM2 و DALZM3 از Zoysiamatrella و DALZJ1 و MAYKO از Zoysia japonica) بود. ارقام فوق به اختصار با M1، M2، M3، J1 و MKO نام گذاری شدند. اعمال تیمارهای آبی پس از استقرار کامل و یکنواخت چمن در گلدان ها شروع شد. لازم به ذکر است که قبل از اعمال تیمارهای آبی، خاک آبشویی شد و شوری آن کاهش یافت.
رطوبت خاک با استفاده از روش وزنی تعیین گردید. آبیاری بر اساس 50% تخلیه مجاز رطوبتی صورت گرفت. رنگ چمن ها با نظر کارشناس ارزیابی و بر اساس متوسط فصلی مقایسه شد. رنگ چمن با اعداد 1 تا 9 درجه بندی می شود که در این درجه بندی عدد 9 بیانگر رنگ عالی، 8 بسیار خوب، 7 خوب، 6 متوسط، 5 یا کمتر نامناسب و 1 رنگ کاملاً زرد است (10، 11).
اندازه گیری رنگ از مهر تا تیر به صورت ماهانه انجام گرفت.
ارتفاع چمن از طوقه تا نوک برگ در سه قسمت هر گلدان (به صورت مثلثی) اندازه گیری شد. این عمل قبل از هر سرزنی چمن صورت گرفت. رشد چمن نیز به صورت وزن خشک قسمت هوایی در نظر گرفته شد و پس از هر بار چیدن چمن، نمونه های گیاهی در آون 75 درجه سانتی گراد به مدت 48 ساعت خشک شده و سپس توزین شدند. مجموع چین های برداشت شده چمن در سرزنی ها در محاسبات استفاده شد. نتایج به کمک نرم افزارهای SAS و MSTATC مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و آزمون مقایسه میانگین ها با روش LSD در سطح 5% انجام شد.
نتایج
رنگ
چمن های مورد مطالعه در خاک لوم و لوم رسی کیفیت رنگ بهتری داشته ولی اختلاف معنی داری بین رنگ چمن در این دو خاک وجود نداشت. در بین سه نوع خاک مورد آزمایش، رنگ چمن در خاک لوم بیشترین (9/4) و در خاک لوم شنی کمترین (8/4) بود (جدول3). لیکن به دلیل اثر متقابل معنی دار بین درصد اختلاط پساب و بافت خاک، خاک لوم رسی با تیمار آبی 100% پساب بیشترین مقدار عددی رنگ را داشت (جدول 3). که نسبت به تیمار شاهد (100% آب) 9/1% افزایش نشان داد.
ارقام (M3,M2,M1)Z.matrella کیفیت رنگ بهتری در مقایسه با ارقام (J1,Mko)Z.japonica داشتند (جدول 4). همچنین جدول 4 نشان می دهد هر یک از واریته ها با تیمار آبی خاصی بهترین کیفیت را داشتند، به طوری که رقم J1 و M3 با آبیاری با 100% پساب، M2,M1 و M3 در تیمار 75% پساب رنگ بهتری را نشان داده اند، که به دلیل اثر متقابل معنی دار بین رقم و درصد اختلاط پساب با آب آبیاری می باشد.
در کل، ارقام M1، M2، M3، J1 و Mko به ترتیب 8/13%، 2/9%، 4/3%، 3/14% و 3/10% نسبت به تیمار شاهد (100% آب) افزایش رنگ داشتند. رنگ بالای رقم M3 نسبت به سایر ارقام (جدول 4) به خاطر خصوصیات این چمن بوده و ارتباطی با افزایش درصد پساب در آب آبیاری پیدا نمی کند وپساب تاثیر بیشتری در افزایش رنگ رقم J1 نسبت به سایر ارقام داشته است.
همچنین اثر متقابل معنی دار بین ارقام چمن و بافت خاک از نظر رنگ چمن مشاهده شد. نتایج جدول 5 نشان داد که رنگ چمن های J1 و M2 تحت تاثیر سنگینی و سبکی خاک کشت شده در آن قرار نمی گیرد. بیشترین مقدار رنگ (65/5) را رقم M3 در خاک لوم شنی داشت، در حالی که به طور متوسط، ارقام رنگ بهتری در خاک لوم نسبت به دو خاک دیگر داشتند.
ارتفاع
واکنش رشد پنج رقم چمن مورد بررسی، تحت تیمارهای مختلف پساب متفاوت بود. چنانچه در جدول 4 دیده می شود ارتفاع رقم M3 با افزایش درصد پساب در آب آبیاری افزایش یافت. ارتفاع این چمن با آبیاری با 100% پساب به 7/8 سانتی متر رسید که نسبت به تیمار شاهد 2/58% افزایش داشت. بیشترین ارتفاع چمن رقم M2 (8/7 سانتی متر)، با آبیاری با 75% و یا 100% پساب به دست آمد که نسبت به تیمار شاهد 24% افزایش نشان داد.
بیشترین ارتفاع رقم M1 نیز در تیمار آبی 100% پساب به دست آمد و نسبت به تیمار شاهد 2/26% افزایش نشان داد همچنین رقم J1 با اعمال تیمار آبی 75% پساب بیشترین ارتفاع (5/13 سانتی متر) و 4/13% افزایش نسبت به تیمار شاهد داشت. بیشترین ارتفاع (2/10 سانتی متر) قرائت شده مربوط به رقم Mko با آبیاری با 25% پساب به دست آمد که نسبت به تیمار شاهد 3/9% افزایش نشان داد. ارتفاع این رقم چمن با افزایش درصد پساب در آب آبیاری افزایش چندانی نسبت به تیمار شاهد پیدا نکرده و در 100% پساب کاهش ارتفاع نسبت به تیمار شاهد دیده می شود.
وزن ماده خشک چمن
شاهد افزایش داشتند.
ماده خشک چمن در بافت لوم حداکثر و معادل 4/113 گرم بر گلدان بود (جدول 8). ارقام (Mko,J1)Z. jzaponica ماده خشک بیشتری نسبت به ارقام (M3,M2,M1) Z.matrella داشتند (جدول 8) که دلیل آن می تواند ارتفاع بیشتر آنها باشد (جدول 6). تحلیل آماری نشان داد که تاثیر متقابل درصد پساب و رقم بر ماده خشک چمن معنی دار نیست. همچنین مقایسه وزن خشک قسمت هوایی ارقام در سه نوع بافت خاک مورد مطالعه نشان می دهد که ماده خشک ارقام (M3,M2,M1) Z.matrella چندان تحت تاثیر بافت خاک کشت شده در آن قرار نگرفته است در حالی که ماده خشک ارقام (Mko,J1)Z.joponica در خاک لوم بیشتر بوده است (جدول 8).
در مجموع، استفاده از پساب ثانویه خانگی برای آبیاری چمن از لحاظ صفات رنگ، ارتفاع و ماده خشک مورد بررسی در این تحقیق مفید بوده و رنگ و ارتفاع و ماده خشک چمن را افزایش داد. مواد مغذی موجود در پساب صفات چمن (رنگ، ارتفاع و وزن خشک) را تحت تاثیر قرار داد. بنابراین بهتر است میزان نیتروژن و مواد آلی موجود در پساب محاسبه شود .... با این روش، از کوددهی اضافی که علاوه بر هزینه کود رشد چمن را تحت تاثیر قرار داد و نیاز به چمن زنی مکرر را افزایش می دهد، جلوگیری می شود. اثر متقابل درصد اختلاط پساب و بافت خاک بر ارتفاع و عملکرد چمن معنی داری نبود ولی درجه رنگ چمن در خاک لوم رسی در تیمار 100% پساب حداکثر بود. در میان ارقام مورد مطالعه رقم J1 در نتیجه آبیاری با پساب بیشترین افزایش رنگ نسبت به تیمار شاهد (100% آب) داشت و رقم M3 نسبت به سایر ارقام افزایش ارتفاع و عملکرد بیشتری نسبت به تیمار شاهد (100% آب) یافت.
همچنین رنگ ارقام مختلف در سه نوع بافت خاک مورد مطالعه متفاوت بود در حالی که ماده خشک ارقام Zoysia matrella تحت تاثیر خاک کشت شده در آن قرار نگرفت ولی ارقام Zoysia japonica در خاک لوم ماده خشک بیشتری داشتند و رقم و بافت خاک اثر متقابل معنی داری بر ارتفاع چمن نداشتند.
2- صفری سنجانی ع. و ش. حاج رسولیها. 1380. پیامد آبیاری با پساب پالایشگاه فاضلاب شمال اصفهان بر برخی از ویژگی های شیمیایی خاک های ناحیه برخوار. علوم کشاورزی ایران، جلد 32، شماره 1، صفحات 87-79.
3- عابدی کوپایی ج.، م. افیونی، ف. موسوی، ب. مصطفی زاده، و م. باقری. 1382. تاثیر آبیاری بارانی و سطحی با فاضلاب تصفیه شده بر شوری خاک. آب و فاضلاب شماره 45، صفحات 12-2.
پی نوشتها:
*دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
**استاد گروه آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
***دانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
****دانشیار گروه آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
/خ
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}